Sivut

23.5.14

Vantaa mukana matikkatalkoissa

Matikkatalkoot on valtakunnallinen matematiikkatempaus alakouluille. Matikkatalkoiden tavoitteena on innostaa alakouluja matematiikan opiskeluun ja kannustaa teknologian ja digitaalisten oppimissovellusten käyttöönottoon.

Kilpailuaikana tarjotaan ilmainen matematiikan oppimissovellus 10monkeys Math World kaikille Suomen alakouluille ja aktiivisille kouluille jaetaan tablettitietokoneita sekä muita oppimiseen motivoivia palkintoja.

Matikkatalkoot järjestetään 15.9 - 15.12.2014. Kannattaa ilmoittautua heti sillä ensimmäiset palkinnot arvotaan ilmoittautuneille jo kesällä! Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.matikkatalkoot.fi.

Tempauksen järjestävät 10monkeys.com ja Lenovo yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Järjestäjät kutsuvat kaikki mukaan talkoisiin!

Vantaalaiset koulut ja opettajat voivat käyttää 10monkeys oppimissovellusta Fronter oppimisalustan kautta, josta löytyy 10monkeys-huone.    

12.5.14

Nyt ne puhelimet pois tunnilla! Vai eikö sittenkään?


Luokassamme on harrastettu BYOD (bring your own device)- ajattelua lähes pakon sanelemana, koska usein kommunikatioon ei kerta kaikkiaan ole muuta keinoa kuin Google Translator. Koko lukuvuoden ajan olen suositellut oppilaita pitämään älypuhelimet pulpetilla ja netin ilmaisia sanakirjoja on käytetty ahkerasti. Kun kouluun saatiin langaton netti ja kehittämishankkeen kautta vielä kasakaupalla tabletteja, niin tehdylle toiminnalle saatiin ikään kuin lupakin.

image 3


Tabletteja on nyt käytetty iPadilla luettavien kirjojen luomiseen ja yksilöllisiin oppimispolkuihin. Peruskoulun loppuvaiheessa olevat oppilaat suorittavat päättötodistukseen tarvittavia kotitalousopi ntoja kotona ja dokumentoivat toimintansa ja työvaihensa Bookpress kirjoihin. Arviointi tehdään näiden tuotosten perusteella sekä pienen työkokeen avulla.

Valmistavassa opetuksessa kielen oppiminen on keskiössä, kuvia käytetään paljon ja visuaalisuus sekä ilmaisun selkeys ovat erittäin tärkeitä. Tabletit ja älypuhelimet ovat päässeet mukaan kuvasuunnistukseen, esineiden nimeämiseen ja kuvaamiseen sekä netissä toimivan kuvasanakirjan täydentämiseen oppilaiden omilla kielillä (mahtava juttu www.picamentor.fi!).

image 2

Tähän asti olen törmännyt vain kahteen ongelmaan: BYOD johtaa helposti laitevertailuun oppilaiden kesken ja sitä myöten epätasaarvoon. Eli opettajalla tulisi olla varalaitteita tarjolla oppilaille, joiden puhelimet tai tabletit eivät sovellu suunniteltuun toimintaan. Täysin vertailulta ei kuitenkaan voi välttyä.

image

Toinen "ongelma" on tietysti paljon parjattu some ja sen selailu kesken tunnin ( tai jopa selfiet oppimiskokemuksen keskellä). Tähän ilmiöön olen suhtautunut katsomalla usein sormien lävitse asenteella: So what, jos hommat on tehty, niin voi sitä facebookiakin selata. Monille puhelimen sormeilu voi auttaakin keskittymään omaksuttavaan asiaan. Häiritsevä käyttö ja välinpitämättömyys opetustilanteessa on tietenkin eri asia. Käsi sydämellä, kuka ei ole selaillut puhelintaan kesken opettajankokouksen ja silti kyennyt omaksumaan paljonkin uusia asioita..?

Karoliina Mutanen, Mikkkolan koulu, valmistava opetus, karoliina.mutanen@eduvantaa.fi

7.5.14

Kokemuksia iPadien käytöstä Martinlaakson koulussa

Martinlaakson koulussa on viritelty kevään aikana iPadeja käyttöön oppitunneilla. Tässä on pari esimerkkiä, miten padeja on tähän mennessä tunneilla käytetty.

Äidinkielen tunnilla ysiluokkalaisten piti kerrata kielenhuoltoa. Poikia homma ei kiinnostanut tippaakaan. Opettajan antamat paperimonisteet pysyivät tyhjinä. Opettaja päätti vaihtaa pojille kynän sijaan padit käteen ja osoitteeksi kielenhuoltotehtäviä Kirjoittajan abc -sivuilta http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/. Padi kädessä pojat ryhtyivät heti tehtäviä tekemään. Ensimmäinen kommentti kuului: ”Mä en oo tiennytkään, että suomen kieli kirjoitetaan pienellä ja erikseen.” Toisaalta kuului: ”Ai saksanpaimenkoira kirjoitetaan yhteen ja pienellä.”

hahmo1

Kasiluokkalaisten kanssa piristimme kirjallisuuden opintojaksoa hassuilla hahmoilla. Teimme kirjallisuusjakson lopputehtäväksi ryhmissä kauhu-, scifi-, dekkari- tai fantasiahahmovideon Morfo-appsilla. Oppilaat menivät ryhmiin oman lajivalintansa mukaan, esimerkiksi dekkarikirjallisuuden lukijat muodostivat ryhmän keskenään. Oppilailla oli jo hyvät pohjatiedot omasta aiheestaan, sillä oppilaat olivat perehtyneet kirjallisuuden lajeihin lukemalla kaksi kirjaa, kirjoittamalla omasta aiheestaan referaatin, kirja-analyysin ja luovan kirjoitustehtävän valitsemansa lajin tyyliin. Morfo-hahmon tekeminen oli hauska lopetus suhteellisen raskaalle kirjallisuusjaksolle. Ohessa pari kuvaa oppilaiden hahmoista.

hahmo2

Parhaillaan teemme uutisia iMoviella ja Green screen -ohjelmalla. Myös luokkalehti on muodostumassa Book Creatorilla. Niistä lisää myöhemmin.

Susan Lamberg

6.5.14

Ilmiöviikko Sotungin lukiossa

Sotungin lukiossa toteutetaan ilmiöpohjainen toiminnallinen kokonaisuus ma 5.5- la 10.5.2014. Siinä tuotetaan oppiainerajat ylittävien opetuskokonaisuuksien toimintamalleja Suomen muihinkin lukioihin. Ilmiöviikko toteutetaan osana Opetushallituksen "Ilmiöt ja virtuaaliympäristöt - muuttuvan lukion uudet työtavat" -hanketta, johon Sotungin lukio on saanut rahoitusta kesällä 2013.

Päivälukion opiskelijat työskentelevät koko viikon ilmiöryhmissä ja hyödyntävät tutkivan oppimisen menetelmiä. Opiskelijat ovat valinneet kiinnostuksensa mukaan ilmiön: hyvinvointi, Eurooppa, energia, liike tai hiljaisuus. Ilmiöviikon aikana opiskelijat täyttävät arviointipassia yhdessä opettajien kanssa. Työskentelystä opiskelija saa soveltavan kurssin suoritusmerkinnän.

Varsinaisen ilmiöviikon työskentelyyn on valmistauduttu koko lukuvuoden ajan. Ilmiöviikko päättyy lauantaina 10.5.2014 kodin ja koulun yhteistyöpäivään, jolloin ilmiöviikon tuotokset esitellään paitsi vanhemmille, myös kaikille muillekin kiinnostuneille.

Viidennen jakson kurssien arvioinnista on ensimmäisellä tunnilla jaettu arviointiohjeet. Kurssin numero muodostuu jakson aikana annetuista oppimisen näytöistä. Koulutyö jatkuu ilmiöviikon jälkeen toukokuun loppuun saakka normaaleina oppitunteina.

Kutsumme myös kaikki vanhemmat mukaan lauantaina 10.5. klo 9-13 tämän ainutlaatuisen viikon tapahtumiin Sotungin lukiolle! Tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan koulumme kotisivuilla www.sotunki.fi sekä ilmiöviikon omilla sivuilla www.sotunginilmio.fi