Sivut

12.11.14

Meidän poikamme Savossa

Savonlinnassa järjestettiin viime viikolla (6.11.) iPeda-päivät paikallisen OKL:n ja Norssin tiloissa. Vantaallekin tuli tablet-uutisen myötä kutsu lähettää kollegio paikalle ja meitä lähtikin kolme verkkopetoa matkaan. Tavoite oli verkostoitua, kuulla muiden kokemuksia tablettien käytöstä opetuksessa ja tuoda jotain uutta Vantaalle. Päiville osallistui yhteensä n. 90 asiasta kiinnostunutta, kaukaisimmat taisivat olla Raumalta asti.

Päivä alkoi, aamukahvien jälkeen tietenkin, Norssin johtavan rehtorin Mikko Ripatin avauspuheenvuorolla. Hän kertoi koulunsa hankkeesta siirtyä oppikirjoista tabletteihin. Koulu tarjosi halukkaille opettajille mahdollisuuden iPad miniin jokaiselle oppilaalle, jos opettaja sitoutui olemaan viisi vuotta tilaamatta uusia oppikirjoja. Viiden vuoden oppikirjabudjetti  oli liki sama tablettien viisivuotis-leasing-hinnan kanssa.  Ensimmäiseen aaltoon lähti puolet opettajista ja vuoden päästä loputkin siten, että nyt tabletein opiskelee kaikki vuosiluokat 1-8.

Koulussa tabletit ovat oppilaiden henkilökohtaisessa käytössä ja matkaavat lasten repuissa kotiin. Käyttäjäsitoumukset luonnollisesti vaadittiin ennen luovutusta.  Hajoamisista, ”katoamisista” tai ilkivallasta ei mainittu, ilmeisestikin homma oli sujunut mallikkaasti.

Ripatti nosti esille tärkeän asian. Myös digiaikana, tai erityisesti silloin, huoltajat haluavat seurata lastensa koulunkäyntiä. Kirjoja kun ei koteihin juuri kulkeutunut, oli viestintää kehitettävä kodin ja koulun välillä: mitä tunnilla tehty milloinkin, mitä läksyksi jne. Muistakaamme tämä!

Avauspuheen jälkeen Itä-Suomen yliopiston professori Kati Mäkitalo-Siegl kertoi yleistä opetuksen teknologistumisesta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Paljon oli meille verkkopedoille jo tuttua asiaa, mutta toimi hyvänä muistutuksena, kun kouluilla nyt käydään asiasta keskusteluja.

IlonaIT:n Teemu Moilanen toi aamupäivään ripauksen tulevaisuutta. Alla on IlonaIT:n video tulevaisuuden koulusta vuonna 202X. Onko se sitten utopiaa vai dystopiaa, päättäköön jokainen itse. Alla toinen video esittelee lelua, eikun työkalua, jollaisen voisi hankkia Vantaalle vaikka keskitetyistä rahoista. Verkkopedot lupaavat keksiä sille pedagogistakin käyttöä, kun ensin pääsee testailemaan.


Teemu Moilanen lennättää kännykällään lennokkia, joka kuvaa koko ajan videota ilmasta käsin.


Lounaan jälkeen oli vuorossa kaksi työpajajaksoa, joista vain toiseen pääsimme oman sähläyksen vuoksi osallistumaan. GAFE-työpaja oli kuitenkin tärkeä, jonka antia ruodimme matkalla enemmänkin.

GAFE eli Google (Apps) For Education on Googlen tarjoama ilmainen palvelu. Meille Vantaallekin on tulossa kaupungin toimesta oma domain ja oppilaille sekä opettajille tunnukset palveluun. Käytännössä se on Google-tili, mutta eri päätteellä. Koulu voi lisäksi päättää, mitä Googlen palveluja oppilaille lisätään. Norssissa esimerkiksi oli aluksi pienimpien oppilaiden kohdalla sähköposti rajattu vain koulun sisäiseen viestintään. Opettajat ja oppilaat voivat tallentaa omaan Google Drive -pilvipalveluunsa tuotoksiaan käytettäväksi missä vain ja vaikkapa jaettavaksi luokkatovereiden kesken - rajattoman määrän. Vastaava siis kuin meillä nyt jo käytössä olevat Fronter ja OneDrive.

Pääsimme testaamaan GAFEen kuuluvaa Classroom-palvelua ensin opettajina ja sitten oppilaina kaverin luomassa ”luokassa”. Opettaja loi tehtävänannon oman GAFE-tilinsä kautta, jakoi asiakirjan luokkatilan oppilaille ja oppilas pääsi muokkaamaan suoraa omaa kopiotaan asiakirjasta. Palautus opettajalle, opettajan kommentit ja arvosanat ja homma oli kutakuinkin siinä. Helppoa. Alla sama yhtä lyhyenä videona:

"Paluuta entiseen ei ole"

GAFE-työpajan jälkeen teimme opastetun kierroksen Norssin tiloissa ja juttelimme lisää rehtori Ripatin kanssa heidän kokemuksistaan. Pääviesti oli, että ”paluuta entiseen ei ole”. Tämä olkoon rohkaisu ja kannustus meille etelän immeisille. Kotimatkalla pysähdyimme rehtorin vaatimuksesta ostamaan tuliaiset paikallisesta ABC-Salesta: ruisleipää ja lörtsyjä.
Matkaterveisin verkkopedot:
Janne Saarinen (Läntinen alue)
Petri Lassi (Itäinen alue)
Sami Ehrling (Koillinen alue)
Tietoloota:
PEDA-PÄIVÄT
iPeda-päivät on Savonlinnan normaalikoulun järjestämä perusasteen mobiilioppimisen koulutuspäivä, joka koostuu yhteisestä luento-osuudesta ja kahdesta pajajaksosta. Päivien tavoitteena on koota yhteen perusopetuksen opettajia, jotka haluavat kehittää uutta pedagogiikkaa, jossa hyödynnetään mobiilioppimista ja tablet-tietokoneiden opetuskäyttöä. Periaatteena päivillä on “tuo tullessas, vie mennessäs” eli jakaa ajatuksia ja saada myös uutta purtavaa opetuksen kehittämiseen. Osallistumisen kynnys päiville on nyt vedetty niin alas kuin mahdollista (ilmainen, lounas ja päiväkahvi omakustanteisia).
Savonlinnan normaalikoulun yhteistyökumppaneina päivien järjestämisessä ovat toimineet Ilona ITItä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osaston Savonlinnan kampus,Joensuun normaalikoulu ja Tampereen kaupungin perusopetus (Mediakoulu), Norssiope.fi -opettajien täydennyskoulutushanke ja Opetushallitus.

(lähde: www.snor.fi/ipeda, luettu 12.11.2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti