Sivut

14.10.14

Hankevierailu Tampereella 10.10.2014

Vantaalla on vuonna 2013 käynnistynyt OPH:n rahoittama Opetusta joustavasti ja osallistavasti yläkoulussa -hanke. Hankkeen tavoitteena on, että kaikilla oppilailla on tasa-arvoiset lähtökohdat ja mahdollisuudet tieto- ja viestintätekniikan monipuoliseen ja jokapäiväiseen hyödyntämiseen. Kehittämiskohteiksi on valittu kaksi erityistä kohderyhmää: valmistava opetus (yläkouluikäiset tai perusopetuksen päättövaihe) ja joustava perusopetus (Jopo). Hankkeen myötä on selvitetty ja kehitetty malleja, työtapoja ja joustavia opetusjärjestelyjä, joilla tieto- ja viestintätekniset ratkaisut saadaan tukemaan näihin ryhmiin kuuluvien oppilaiden oppimista ja erityistarpeita.

Hankkeen kautta saamamme kokemukset ovat olleet innoittavia, ja niistä löytyy jo pari tarinaa bloginkin puolelta:


Retki Tampereelle

Viime viikon perjantaina hyppäsimme junan kyytiin ja lähdimme hankkeen tiimoilta vierailukäynnille Tampereelle. Junassa meillä riitti keskusteltavaa niin hankkeesta kuin vastikään uutisoidusta Vantaan tablet-hankinnasta. Vaikka junamatka Tampereelle ei ole olekaan kovin pitkä, ehdimme matkan aikana vaihtaa lukuisia hyviä ideoita ja ajatuksia.

Etelä-Hervannan koulu

Tampereella ensimmäinen vierailukohteemme oli Etelä-Hervannan koulu, jossa meitä oli vastassa rehtori Saija Montonen sekä jopo-opettaja Aki Huotari. Vierailumme aluksi Saija kertoi meille koulustaan, jossa puhutaan 12 eri äidinkieltä. Aki puolestaan kertoi meille, miten tvt näkyy heidän jopo-opetuksessaan.


Meidän hanketiimistä Karoliina Mutanen puolestaan kertoi ja näytti, mitä kaikkea Mikkolan koulussa on saatu aikaan iPadien avulla. Karoliina on käyttänyt laitteita valmistavassa opetuksessa ja näkee hyödyiksi etenkin visuaalisuuden, tiedonhaun, dokumentoinnin, motivoinnin sekä palkitsemisen ja arvioinnin. Karoliinan esitys on nähtävillä täällä.


Vierailumme aikaan koulussa ei ollutkaan aivan tavallinen päivä. Oppilaat olivat saaneet tehtäväkseen kuvata zombie-elokuvaa, joten käytävillä käveli normaalia hurjemman näköisiä oppilaita. Aiheen valintaan oppilaat olivat itse päässeet vaikuttamaan. Kuvaus tapahtui Tampereen kaupungilta lainassa olleilla iPodeilla. Oppilaat myös editoivat videot käytössään olleilla laitteilla. Myöhemmin koululla tullaan järjestämään ensi-ilta, jossa kaikkien halukkaiden videot esitellään muulle koululle. Oppilaat olivat silminnähden innoissaan zombie-tehtävästä.

Mediakoulu

Lounaan jälkeen siirryimme Mediakouluun, joka sijaitsee Tampereen keskustassa vanhan kauppaoppilaitoksen tiloissa. Mediakoulussa meitä oli vastassa mediapedagogi Jukka Haveri sekä verkko-opetuksen koordinaattori Harri Jurvela, jotka kertoivat meille tilan toimintaperiaatteista:

"Vuonna 2010 perustettu Tampereen mediakoulu on Tampereen kaupungin perusopetuksen kouluille tarjoama työtila ja mediakasvatuksen tukipalvelu. Toiminta koostuu koulujen mediapajoista, opettajien täydennyskoulutuksesta , oppimateriaalituotannosta sekä kehitystyöstä. Kouluille maksutonta palvelua koordinoi kaupungin mediapedagogi.   

Keskeisintä toimintamuotoa mediapajoja tarjotaan kaikille tamperelaisille oppilaille kahdesti alakoulun ja kerran yläkoulun aikana. Suositellut luokka-asteet ovat 2., 4., 6. ja 8. Opettajat saavat tukea pajojen suunnitteluun sekä toteutukseen mediapedagogilta. Sisältö nivotaan opetussuunnitelmiin,  median toimiessa välineenä, joka tarjoaa tilaa oppilaan omille havainnoille ja oivalluksille. Toiminnalliset työmenetelmät kannustavat omaan ilmaisuun ja vuorovaikutukseen. Työskentelystä valtaosa toteutuu koululla Mediakoulun työtilojen tarjotessa tilat keskitettyyn mediatyöskentelyyn."


Opettajamme pääsivät myös itse kiertämään mediapajaa, ja kokeilemaan taitojaan niin videokuvauksen, äänitteiden kuin animaatioidenkin parissa. Tuotokset olivat oikein hauskoja ja onnistuneita! Uskon, että mukana olleet opettajat saivat paljon uusia ideoita, joita he voivat ottaa osaksi omaa opetustaan.

Jos haluat kokeilla videokuvausta osana opetusta, mutta et keksi, mistä lähtisit liikkeelle, kannattaa vierailla Mediakoulun nettisivuilla. Mediakoulu tarjoaa ilmaisen korttipelin avulla 52 ideaa videokameran käyttöön opetuksessa. Käykää tutustumassa pelikortteihin Mediakoulun sivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti